‘Ik word er helemaal gek van. Tachtig jurkjes inmiddels online besteld en allemaal teruggestuurd. En waar het aan ligt? De kleur die mij niet staat of ik twijfel of de kleur wat voor mij doet. De pasvorm die bij het model fantastisch leek, maar bij mij niet erg flatteus is. De stof die er kwalitatief slecht uitziet, snel pilt of erg zweterig is. Zeg het maar Thea’.

Kleding kopen lijkt zo makkelijk. Je kijkt naar wat er in de etalage hangt. Je scrollt door de pagina’s met de modellen ( die alles leuk staat) of je laat je adviseren door de verkoopster die per maand een x bedrag verkocht moet hebben. Maar he…het is hun vak, dus zij hebben er verstand van. Ja toch?

Maar eigenlijk is kleding kopen een heel proces.

Want stel dat je op zoek ben naar een jurkje, wat trekt jou dan aan in het jurkje dat je het uit de rekken pakt of dat je erop klikt als je online aan het kijken bent?

Het kan zijn dat de verkoopster in de winkel de jurk aan heeft en dat die jurk haar in alle opzichten zo fantastisch staat dat jij er op slag verliefd op wordt. Die verkoopster doet dat heel goed, want zij is het visitekaartje van de kledingwinkel. Of je schat in dat het model op je laptop ongeveer hetzelfde figuur heeft als jij en de jurk is er in zoveel maten. Misschien val jij op een jurk door de kleur. De kleur valt je op. Een kleur waar je al lang naar op zoek bent, die net even anders is dan andere kleuren of je hebt onlangs iemand gezien met een kledingstuk in die kleur. Of je zag en voelde de stof. Heerlijk zacht materiaal of juist een sjieke uitstraling. Mooie kwaliteit. En die print? Die vind je echt heel leuk! En helemaal trendy nu!

En dan loop je, helemaal blij, met je nieuwe jurk naar de paskamer. Of je hebt je pakket thuisbezorgd gekregen en neemt de doos mee naar boven.

Je trekt je kleding uit, trekt je nieuwe jurk aan, je kijkt in de spiegel en…..

Nee. Geen WAUW, geen TOF, geen SUPER GAAF, geen STRALENDE OGEN, geen LACH OP JE GEZICHT.

Dat is balen! Het jurkje waar je zo verliefd op was, waar je zo zin in had om deze morgen aan te trekken, die je al had gecombineerd met je schoenen en accessoires, kan weer retour afzender of terug in het rek.

De verkoopster in de winkel probeert het nog een keer met een maatje groter of kleiner, een sjaal of ketting, maar jij hebt ondertussen van mij geleerd: bij twijfel NIET DOEN!

Teleurgesteld loop je weer naar buiten of breng je het pakket terug naar het postkantoor.

‘Zo’n lastig figuur heb ik toch niet?’, denk je bij jezelf. Ik ben best tevreden over mijn figuur. Maar waarom lukt het mij nou niet om dat ene jurkje te vinden?

De ene vrouw heeft het met een jurkje, de andere met een spijkerbroek en voor sommige in het vinden van leuke schoenen een ware zoektocht.

Bij het kopen van kleding spelen meerdere factoren een rol. Het lijkt alsof je daar niet over nadenkt, maar dat doe je zeker wel. Net zoals geur en kleur een rol speelt bij het wel of niet eten van wat er op je bord ligt.

Ik neem er 3 met je door:

  • Kleur is een hele belangrijke. Met het dragen van de juiste tinten kun je er gezond, uitgerust en energiek uitzien. Maar dus ook het tegenovergestelde hiervan. En dat zie je meteen in je gezicht. Het beste zie je het wel bij natuurlijk daglicht en niet in de TL verlichting van de kledingwinkel. Een kleur kan te donker of te warm voor je zijn. En dan kun je nog zo verliefd zijn op de kleur, als deze jou niet een gezonde, uitgeruste en energieke uitstraling geeft, raad ik je aan om toch NEE te zeggen tegen de kleur.
  • Pasvorm speelt ook een grote rol in je kledingkeuze. Wij dames zijn allemaal anders. Brede heupen, kleine borsten, stevige bovenarmen, korte benen en zo kan ik nog even doorgaan. En ja… ook ik herken mijzelf erin ( laat even in het midden welke van bovenstaande –.) ) Voor al deze minder mooie punten aan jezelf is een oplossing. Yeah right, denk je misschien. Ja! Echt waar! Je moet alleen weten waar je op moet letten. En zelfs in de mode waar maatje 36 als ideaal wordt gezien is er voldoende keuze voor een ieder die verre van het ideaal plaatje is ( like me). En ja, dan moet je soms NEE zeggen tegen kleding die super leuk bij je zus staat, bij de verkoopster in de winkel of bij je collega. Zeg alleen JA tegen kledingstukken die echt bij jou passen! Daar zul je zoveel plezier van hebben!
  • Katoen, polyester, linnen er is veel keuze in stofsoorten. Ik ben onlangs met een klant gaan winkelen die geen polyester draagt. Nou.. dan moet je best even zoeken want veel kleding wordt daar tegenwoordig van gemaakt. Maar het is ruimschoots gelukt om leuke kleding te vinden welke ze nu ook met plezier gaat dragen. Dus durf ook NEE te zeggen tegen stoffen waar jij niet blij van wordt. Want alleen dan zal je kleding met plezier gaan dragen.

Dus denk eens bewust na als je kleding gaat kopen. Als het gaat om kleur, pasvorm en stof, zeg jij dan 3x JA? En soms doet NEE zeggen een beetje pijn, omdat je de jurk zo geweldig vindt.

Maar alleen bij 3x JA, zal jij het kledingstuk met heel veel plezier dragen!

Heb jij hulp nodig met het vinden van jouw mooiste kleuren, beste pasvorm en fijnste stofsoort? Aarzel dan niet langer en laat mij je helpen!