Als ondernemer wil je een visitekaartje dat opvalt. Een logo dat onderscheidend is. Een website die van een bezoeker jouw klant maakt en een huisstijl die overal herkenbaar is. Je wilt dat al deze dingen een weerspiegeling zijn van wie jij bent en waar je bedrijf voor staat.
Daarnaast ontwikkelen wij onszelf door deel te nemen aan trainingen en workshops. Training over sales, workshop over social media, training over ondernemen vanuit je passie, workshop over beter zichtbaarheid via google en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat zegt jouw outfit?

Maar wat ik niet zo goed begrijp is dat er zo weinig werk wordt gemaakt van je uitstraling. Jij bent degene die het visitekaartje is van het bedrijf, niet dat vierkante kaartje of je website. Mensen doen zaken met jou.
Het is belangrijk om als ondernemer jezelf te zijn en te weten wat jou onderscheid van anderen.
En laat dat onderscheidend vermogen dan ook zien in je uitstraling. In je outfit. Want hoe jij eruit ziet zegt heel veel over jouw bedrijf. Hoe serieus je het neemt, hoe verzorgd het is, hoe professioneel en ervaren.

Als je naar de supermarkt gaat, afspreekt met vriendinnen, mantelzorger bent, langs de voetballijn staat, naar een begrafenis gaat, gaat klussen…… jij bent 1 en dezelfde persoon. Maar je hebt wel andere rollen en er zijn andere omstandigheden.
Het is aan aanname maar ik ga er van uit dat in de kleren waarin jij naar een begrafenis gaat niet aantrekt als je gaat klussen. En als je een avondje uit gaat met vriendinnen zal de outfit net even anders zijn als dat je de volgende ochtend langs de voetballijn staat.
Nogmaals, het is een aanname, maar klopt ie een beetje?

Professioneel jezelf zijn

Dus als jij jezelf wilt neerzetten als de professional van je bedrijf en van je vakgebied dan ga je niet in een vale spijkerbroek en t-shirt klanten ontmoeten. Dan trek je geen strandjurkje aan als je gaat netwerken en dan zorg je dat je geen afgetrapte sneakers aan hebt als je een presentatie gaat geven.
Dit zijn misschien wat extreme voorbeelden, maar ik zie het om mij heen wel. En ik vraag me dan af: ‘wat wil je uitstralen?’, ‘hoe wil je overkomen?’, ‘welke klanten wil je aantrekken?’

En nee, zeg nu niet ‘ik wil lekker mijzelf zijn’. Want als jij een bruiloft hebt of een sjiek diner met partnerlief denk je ook wel even na wat je aantrekt. En ben je dan iemand anders, als je in een nette spijkerbroek met een enkellaars en blouse op het etentje verschijnt? Denk het niet!

Jij kunt nog steeds helemaal jezelf zijn. In je vale spijkerbroek en in een donkerblauw jurkje. Op sneakers en in een enkellaarsje. Zonder make-up en met een beetje mascara en lippenstift.

Zorg voor een professionele uitstraling waarin jij je helemaal comfortabel voelt!