Ondanks dat het zonnetje zich nog regelmatig laat zien, kijk ik toch al met een schuin oog naar mijn winterkleding.

Jij ook? Dit najaar mag ik een nieuwe winterjas en ben me al een beetje aan het oriënteren. De kleur vind ik heel belangrijk, maar ook de pasvorm.

Ik neem je mee in mijn keuzeproces op weg naar DE winterjas die ik deze hele winter met plezier ga dragen. En…. ook volgend jaar winter.

Kleur is heel belangrijk

Zoals jullie natuurlijk weten is kleur voor mij heel belangrijk. En ik hoop ook voor jullie. Zwarte jassen zijn volop verkrijgbaar, maar deze kleur maakt mij erg hard, ik lijk meer vermoeid en ouder. Allemaal dingen die ik niet wil. Nu is een kleurenpalet bij uitstek geschikt om de juiste tint te vinden, maar ik geef je hierbij 3 tips van kleuren die jij ook prachtig kunt dragen zonder dat je een kleurenpalet hebt.
1. De kleur van je ogen. Afgelopen winters had ik een winterjas in de kleur van mijn ogen en daar heb ik erg veel plezier van gehad. Ik droeg er ook een muts bij in mijn oogkleur en zo vielen mijn ogen nog meer op.
2. De kleur van je haar. Door de kleur van je haar ook dichtbij je haar te dragen, zal je haar meer glans krijgen. Een hele toffe kleur waar je niks fout mee kunt doen!
3. Donkerblauw is voor heel veel vrouwen een mooiere keuze dan zwart. Het maakt je jonger en uitgeruster.

Het zal misschien even zoeken zijn naar een jas in een kleur die jou een gezonde, uitgeruste en misschien zelfs wel jongere uitstraling geeft. Maar ik spreek uit ervaring dat je deze jas dan ook met heel veel plezier zal dragen!

En dan de pasvorm van de jas oftewel het model jas!

Kies je voor een kort model, heup model, half lang of heel lang. Kies je een jas met een dubbele rij knopen of een rits. En neem je wel of niet een ceintuur?

Begin je al moedeloos te worden. Haha, niet doen hoor. Ik help je er doorheen. Nu is de pasvorm heel persoonlijk.
Er zijn winkels die advies geven op basis van je fruitschaal. Appel, peer… ken je die?
Dat werkt heel goed als je daar precies aan voldoet, maar voor mij werkt het niet.

Als ik de uitleg lees ben ik een appel, want ik ben het zwaarst rondom mijn buik. Maar ( een hele belangrijk maar), mijn schouders en heupen zijn in balans en… ik heb een prachtige taille! En die laat ik graag zien.
Dus voor mij werkt de fruitschaal niet en de kans is groot dat ie voor jou ook niet werkt. Ik ga je wat inzichten geven wat goed voor jou kan werken.

1. Een dubbele rij knopen maakt opties breder. Wil je wat breder lijken is dat prima. Vind jij jezelf breed genoeg kies dan voor een enkele rij.
2. Diagonaal maakt opties nog slanker dan verticaal. Ik zie weleens jassen met diagonale ritsen, dus dat is top.
3. Laat je jas nooit eindigen op het breedste deel van je heupen, want dan lijken je heupen nog breder. Laat de jas een stukje daar boven of een stukje eronder eindigen.
4. Zijn jouw schouders smaller dan jouw heupen, kies dan voor een grote kraag. Dat brengt jouw heupen en schouders weer in balans.
5. Een ceintuur bij jouw jas legt het accent op je taille ( mits op de juiste hoogte), maar ook op je buik. Dus wil je geen accent op je buik? Laat dan het ceintuur achterwege. En dan de laatste; waar jouw jas eindigt ligt ook het accent. Dus ben je niet zo blij met jouw bovenbenen, kies dan voor een korte of langere jas. Ben je niet zo blij met je buik, kies dan niet voor een jas die daar eindigt, maar kies een langer model.

Ik hoop dat ik je een eindje op weg heb geholpen met de keuze welke winterjas het dit jaar gaat worden. Op het moment van typen heb ik nog geen keuze gemaakt. Wel is mijn oog gevallen op een groene jas, zo’n lekkere wollige. En op een gele jas, die ideaal is voor op de fiets met regen en sneeuw.

Super leuk als je mij laat weten wat voor winterjas je hebt gekocht!